Skip to content

Wat is EFT

EFT is een vorm van partnerrelatietherapie die de emoties van de partners centraal stelt, en streeft naar een verbeterde emotie-interactie binnen het systeem. EFT is een integratief model, waarin drie perspectieven gecombineerd worden: de hechtingstheorie, het intra-psychische of experiëntiële perspectief, en het interpersoonlijke of systemische perspectief.

Er wordt toegewerkt naar een verandering in communicatie, maar gaat vervolgens nog een stuk verder. EFT erkent de kracht van liefde. Emoties worden niet gezien als ballast in conflicten die verstandelijk uit te praten zouden moeten zijn. Emoties worden gezien als de ruggengraat van de relatie, die verbinding en veranderingen tot stand kunnen brengen en gebruikt worden in de therapie. Immers, juist door emoties die wij niet kunnen negeren, gaan wij de meest belangrijke banden aan met elkaar en reageren we zo hevig op ruzies, conflicten en verwijdering als onze geliefden hierbij betrokken zijn.

EFT heeft in meerdere onderzoeken zijn bestaansrecht bewezen voor paren van verschillende culturen, seksuele geaardheid en alle levensfasen.

Emotionally focused therapy richt zich op:

  • het verstevigen van de relatie op het gebied van verbinding en intimiteit
  • het ombuigen van ruzies en vernietigende gesprekken naar dialogen waarin ondersteuning en geborgenheid kan worden gevraagd en geboden
  • het vergroten van een veilige en geborgen vaste bodem in een relatie